26-09-06

dinsdag 26 september: Kalk tekort?

Ook vandaag voelen mijn gewrichten zich niet optimaal. Van december tot en met juni heb ik elke dag melk producten op in de vorm van een stevig brinta ontbijt. In die tijd nooit echt last gehad zoals de laatste tijd. Misschien is dus kalk tekort een probleemmaker. Ook at ik altijd brood met kaas maar sinds december alleen nog maar pindakaas. Van 2000 tot 2004 heb ik Prednison geslikt toen ik de ziekte van Besnier Boeck had, een bijwerking is dan wel dat het je kalk in je botten afbreekt. Dus morgen kalk tabletten halen en weer aan de brinta kuur.

De ziekte van Besnier-Boeck wordt ook wel sarcoïdose genoemd. Bij deze aandoening komen ontstekingsreacties voor in allerlei organen, maar vooral in lymfeklieren, longen, huid en ogen. Ook de lever, milt, nieren, gewrichten, botten of het darmkanaal kunnen zijn aangedaan. Op welke plekken de ontstekingen ontstaan is van patiënt tot patiënt heel verschillend. Als de ontstekingen genezen blijft er korrelig bindweefsel achter (granulomen) en daaruit ontstaat littekenweefsel. Dit weefsel kan als een harde plek voelbaar zijn.

Oorzaak
De oorzaak van de aandoening is onbekend, maar de ziekte komt in bepaalde families vaker dan gemiddeld voor. Het lijkt er dus op dat erfelijke factoren een rol spelen, maar welke dat precies zijn is (nog) niet duidelijk. Vroeger dacht men dat het een bijzondere reactie van het lichaam op tuberculosebacillen was. Die theorie is nu verlaten, maar de artsen doen wel een zogenaamde tuberculinetest voor de zekerheid. De aandoening heeft wel alles te maken met een reactie van het immuunsysteem tegen aanvallen met virus- of bacilinfecties van buiten.
Verschijnselen
De klachten bij sarcoïdose kunnen van patiënt tot patiënt heel verschillend zijn. Soms ontstaan acute ontstekingen, waarbij de patiënt koorts, gewrichtspijn en pijnlijke rood-paarse vlekken op armen en benen krijgt. De klachten kunnen ook chronisch zijn en uiten zich dan bijvoorbeeld in kortademigheid bij inspanning, huidafwijkingen of periodes van gezichtsproblemen. Soms zijn er helemaal geen klachten en wordt de ziekte bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld als er een longfoto wordt gemaakt. Veel mensen met sarcoïdose hebben last van vermoeidheid. Die moeheid kan maanden tot zelfs jaren blijven bestaan, ook als er op dat moment geen verdere lichamelijke verschijnselen van de ziekte zijn.
Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal kan de ziekte van invloed zijn. Als de klachten chronisch zijn en de patiënt heeft bijvoorbeeld veel last van vermoeidheid dan kan dat leiden tot psychische en sociale problemen. (bron: www.gezondheidsplein.nl )
Zo en voor degene die liever de grap van de dag wil lezen!! Deze staat hieronder.

19:58 Gepost door Richard.nl in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

loop je mee? weblog-loop Heb je zin in een weblogloop? Lopen voor stichting Bloedlink (rode veters) en daarna nog even gezellig nazitten? Surf even naar onze site en schrijf je in! Zegt het voort!

Gepost door: Linda | 27-09-06

sacroidose Ik heb de verschijnslen gehad 9 jaar geleden. Ik ben nog nooit zo ziek geweest. Veel pijn, de rode gezwollen onderhuidse bulten op mijn benen, 10 kilo afgevallen in 3 weken tijd. Mijn huisarts was zeker van de diagnose en stuurde mij door. De internist wilde gelijk prednison geven maar ik wilde eerst verder onderzoek. Toen zei hij dat ik me niet moest aanstellen en gewoon moest slikken. Dat heb ik dus niet gedaan want ik slik niet zonder gedegen onderzoek. De man wilde niet onderzoeken en we stonden pad. Nu ben ik mondiger en zal me dat niet meer gebeuren maar toen stond ik net op mezelf en was ik nog niet zo bijdehand. Het heeft een paar weken maar geduurd maar ik was wel heel ziek en liep krom van de pijn. Uiteindelijk denk ik dat mijn lever (verminderde leverfunctie) en darmen behoorlijk op hun donder gehad hebben want daar ondervind ik nog wel eens last van. Gelukkig is het nooit meer echt zo hevig teruggekomen.

Gepost door: Linda | 28-09-06

De commentaren zijn gesloten.