14-08-06

maandag 14 augustus: Wist u dat

De jachtluipaard het snelste landdier van de wereld is!

Het jachtluipaard of cheetah is vooral bekend om zijn snelheid. Tijdens de jacht kan zo"n 110 km per uur worden gehaald.

Een dergelijke snelheid kan maar een paar seconden worden volgehouden. Vandaar dat een cheetah al wandelend zijn prooi (een antiloop of gazelle) tot op een 50 meter probeert te benaderen.

Pas dan wordt toegeslagen. In luttele seconden wordt een hoge snelheid bereikt. Overigens meestal"slechts" rond de 60 km per uur. Na zo’n toer heeft een cheetah zeker een half uur nodig om weer bij te komen.

Cheetahs zijn niet erg sterk in het verdedigen van hun prooi. Hongerige hyena’s en leeuwen pikken nog al gemakkelijk het 'zuur' verdiende voedsel in. Misschien schrokken zij daarom zo snel mogelijk grote hoeveelheden voedsel op.

Jonge cheetahs zijn behendige klimmers. Als "aapjes" klauteren zij zó tegen een loodrechte boomstam op. Deze vaardigheid komt hen goed van pas. In de natuur zijn er de nodige predatoren, waaronder arenden, die jacht op hen maken. De vacht van jonge cheetahs wijkt af van de volwassen dieren. Zij hebben een grote bos haar in de nek. Daardoor zien mensen jonge cheetahs in een boom nogal eens voor een aap aan.

21:42 Gepost door Richard.nl in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

snelheid Een ferrari legt het qua acceleratie af.

Gepost door: Ron | 15-08-06

dieren Een jachtluipaard loopt 20 maal sneller dan ons, een hond ruikt 100.000 maal beter, een arend ziet 100 maal beter dan ons. Onze genen zijn 98,5% gelijk aan die van een chimpansee. Hoe zijn wij er eigenlijk ooit in geslaagd de dominante soort op aarde te worden?

Gepost door: Dirk | 15-08-06

De commentaren zijn gesloten.